name='description'/> Legjobb filmek, filmajánlók: A legjobb második világháborús filmek Legjobb filmek bemutatása, filmajánlók

2014. március 9., vasárnap

A legjobb második világháborús filmek

A 10 LEGJOBB MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS FILM

A Dicsőség zászlaja

A film arról a hat tengerészről szól, akiről a világ egyik legismertebb fényképe készült: abban a pillanatban kapta őket lencsevégre Joe Rosenthal haditudósító, amikor éppen egyesült erővel kitűzik egy magaslatra az amerikai lobogót. Az viszont már nem látszik a képen, hogy hárman közülük még aznap meghaltak.

A leghosszabb nap

1944 júniusában a nyugati fronton pattanásig feszült a helyzet: a szövetségesek már felkészültek a partraszállásra, de az időjárás egyre rosszabbra fordul. A németek úgy hiszik, hogy Calais környékén kell szembenézniük az angol-amerikai csapatokkal, sőt abban bíznak, hogy a viharos idő miatt a szövetségesek elhalasztják az akciót. Ám Eisenhower kiadja a támadási parancsot...

A tábornok

A nácik talán az ördögtől sem féltek, de volt egy férfi, akivel soha nem bírtak, és akinek neve hallatán a hideg futkározott a hátukon. Patton tábornok nehéz ember hírében állt, módszereit, katonáival szemben tanúsított magatartását sokan bírálták, de mindezek a bírálatok eltörpültek stratégiai képességei, elszántsága és hazafisága mellett, melyek sorra segítették hozzá legendás győzelmeihez. Patton volt az, aki kiverte Afrikából a legyőzhetetlennek hitt Rommell hadseregét. A normandiai partraszállás után pedig megállíthatatlanul tört előre Európában. Patton civilként is katona maradt - azt tartotta, hogy már előző életében is harcos volt.

A tengeralattjáró

A II. világháborúban, az Atlanti-óceánon végzett több hetes hadműveletek után a U96 nevű tengeralattjáró hajónak át kell szelnie a Gibraltári-szorost, hogy részt vehessen a földközi-tengeri harcokban. A kísérlet kudarcot vall, a súlyosan sérült U96 visszatér a látszólag biztonságos csatornapark kikötőbe. Itt azonban egy mélyrepüléses támadásnál a hajó teljesen elpusztul, és a legénység nagy része is életét veszti.

Az Elit alakulat

1945 júliusában a fáradt Richard Winters őrnagy teste alámerül az Alpok gyönyörű hegyei között fekvő kristálytiszta Zeller See vízébe, behunyja szemét és emlékezik... Hihetetlen úton jutott idáig, a béke idilli szigetéig bajtársaival. Ütötten-kopottan érkeztek, mindenkin mély sebeket ejtett a hosszúra nyúlt háború. Néhány rövid képsor erejéig 55 évvel később, a 2000. évben láthatjuk a veterán amerikai katonákat, akikről ez a monumentális tévésorozat szólni fog. Ezek a férfiak az Egyesült Államok hadtörténetének legendás alakjai, az elit alakulat tagjai. Az Easy Company, ahogy becézték maguk között. Hivatalos és teljes nevén a 101-es Légi Deszant Divízió 506-os Ejtőernyős Gyalogsági Ezrede.

Ellenség a kapuknál

Mialatt a német és az orosz hadsereg tízezrével küldi katonáit egymás ellen és a világ rettegve várja a sztálingrádi csata kimenetelét, az ünnepelt orosz mesterlövész, Vaszilij Zajcsev csendben és egyenként cserkészi be ellenségeit. A szerény és zárkózott Vaszilij csak egy átlagember, aki különleges ügyességgel végzi feladatát. Danyilov, a szovjet politikai tiszt felismeri a mesterlövészben rejlő propagandaértéket, és az egyszerű uráli katonából nemzeti hőst csinál. Jó néhány, a németektől elszenvedett vereség után a Szovjetunió az összeomlás szélén áll, és Sztálingrád eleste biztosítaná a megszálló németek végső győzelmét Európában. Sztálin magát Hruscsovot küldi, hogy felügyelje a város védelmét. Vaszilij példája feltüzeli a védők akaraterejét, és tovább harcolnak a túlerővel szemben. Danyilov viszont hamarosan féltékeny lesz arra az emberre, akit ő kreált, amikor a háború közepén mindketten beleszeretnek Tányába, a katonákkal együtt harcoló bátor nők egyikébe. A németek legjobb mesterlövészüket, König őrnagyot küldik, hogy felkutassa és megölje a német és orosz katonák közt egyaránt híressé vált Vaszilijt. Mindkét férfi elszánt türelemmel és tökéletes szakértelemmel vadászik a másikra, és vívja magányos háborúját, miközben rengetegen halnak meg körülöttük Sztálingrád romjai között.

Piszkos tizenkettő

Szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől tizenkét halálra ítélt katona. Ha önként részt vesznek az első hallásra öngyilkos akcióban, és túlélik a bevetést, akkor kegyelmet kapnak. Reisman őrnagynak minden tudását be kell vetnie, hogy rábeszéléssel, csalafintasággal, pszichológiával, vagy ha kell, nyers erővel újra katonát faragjon a "piszkos tizenkettőből", és sikerre vigye a küldetést a nácik által elfoglalt Franciaország területén.

U 571

1942 áprilisában Hitler hadba állítja tengeralattjáróit az Egyesült Államok ellen. A legtöbb amerikai nem is sejti, hogy a szövetségesek mekkora veszteségeket szenvednek el végig a Keleti Parton. Az amerikai haditengerészet ugyanis képtelen feltörni a németek rádiós kódjait, szinte vakon küzdenek támadásaik ellen. Megszületik hát egy titkos bevetés terve: útnak indítanak egy tengeralattjárót, hogy német felségjel alatt foglaljon el egy sérült német tengeralattjárót, az U-571-et, és szerezze meg a kódok feltöréséhez szükséges dekódert.

Tora! Tora! Tora!

1941 nyarán az amerikai-japán viszony meglehetősen feszült, de még mindenki abban reménykedik, hogy a vitás kérdéseket sikerül diplomáciai úton rendezni. A japánok azonban már felkészültek egy Pearl Harbour elleni meglepetésszerű támadásra. Az amerikai hírszerzés ugyan figyelemmel követi a japán diplomáciai üzeneteket, de még Washington legbelsőbb körei sem tartják valószínűnek, hogy egy ilyen akció bekövetkezik, ezért nem is készülnek fel rá megfelelően...

Ryan közlegény megmentése

1944 júniusában amerikai csapatok szállnak partra Normandiában. John Miller kapitány és maroknyi csapata azt a feladatot kapják, hogy hatoljanak be az ellenséges vonalak mögé, és szabadítsák ki a csapdába esett James Ryan közlegényt. Miért kockáztassa az életét nyolc fiatal katona egyetlen bajtársáért? Egyáltalán miről is szól ez a háború?

A VÉGLEGES SORREND :

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése