name='description'/> Legjobb filmek, filmajánlók: Legjobb háborús filmek Legjobb filmek bemutatása, filmajánlók

2014. március 7., péntek

Legjobb háborús filmek

A 25 LEGJOBB MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS FILM, A BEJEGYZÉS ALJÁN TALÁLHATÓ VIDEÓBAN A VÉGSŐ SORREND IS MEGTEKINTHETŐ

AZ ŐRÜLET HATÁRÁN

1942-ben az amerikaiak és a japánok egy Guadalcanal nevű kis csendes-óceáni sziget, pontosabban egy nagyobb dombjának birtoklásáért vívtak véres csatát. A háború őrült poklában mindenkinek elmegy a maradék józan esze, s hőseink éppúgy viselkednek, mint ellenségeik.

A LEGHOSSZABB NAP

1944 júniusában a nyugati fronton pattanásig feszült a helyzet: a szövetségesek már felkészültek a partraszállásra, de az időjárás egyre rosszabbra fordul. A németek úgy hiszik, hogy Calais környékén kell szembenézniük az angol-amerikai csapatokkal, sőt abban bíznak, hogy a viharos idő miatt a szövetségesek elhalasztják az akciót. Ám Eisenhower kiadja a támadási parancsot...

RYAN KÖZLEGÉNY MEGMENTÉSE

1944 júniusában amerikai csapatok szállnak partra Normandiában. John Miller kapitány és maroknyi csapata azt a feladatot kapják, hogy hatoljanak be az ellenséges vonalak mögé, és szabadítsák ki a csapdába esett James Ryan közlegényt. Miért kockáztassa az életét nyolc fiatal katona egyetlen bajtársáért? Egyáltalán miről is szól ez a háború?

U571

1942 áprilisában Hitler hadba állítja tengeralattjáróit az Egyesült Államok ellen. A legtöbb amerikai nem is sejti, hogy a szövetségesek mekkora veszteségeket szenvednek el végig a Keleti Parton. Az amerikai haditengerészet ugyanis képtelen feltörni a németek rádiós kódjait, szinte vakon küzdenek támadásaik ellen. Megszületik hát egy titkos bevetés terve: útnak indítanak egy tengeralattjárót, hogy német felségjel alatt foglaljon el egy sérült német tengeralattjárót, az U-571-et, és szerezze meg a kódok feltöréséhez szükséges dekódert.

SZAHARA

A második világháború idején Joe Gunn őrmester vezetésével maroknyi amerikai katona próbál elmenekülni a közelgő német hadsereg elől. Dél felé araszolva a kis csapat új tagokkal bővül, csatlakozik hozzájuk egy angol katonaorvos, egy ausztrál, egy francia, és egy szudáni katona is. A menekülők legégetőbb gondja a vízhiány. Amikor végre elérnek egy oázishoz, úgy döntenek: nem menekülnek tovább, szembeszállnak a németekkel.

HÍD A KWAI FOLYÓN

Nicholson angol tiszt csapatának japán hadifogságban egy Japán számára hadászatilag fontos hidat kell építeni a Kwai folyón át. Nicholson ezt visszautasítja, ezért egy hónapra lecsukják, de aztán Szaito japán ezredes mégis kiengedi: az angol tiszt megtekinti az építkezést és különféle hiányosságokat talál. Végül elvállalja az építkezés vezetését, hogy a híd elkészítésével az angol fölényt biztosítsa. Ezzel egyidejűleg a szövetségesek egyik különítménye a híd felrobbantására készül. A híd felavatása napján Nicholson felfedezi a lefektetett kábeleket. Felháborodva próbálja megakadályozni a robbantást, de azután rádöbben, hogy ezzel a háborús ellenség, Japán mellé állna. Maga indítja be a robbanószerkezetet, s ennek során feláldozza az életét.

AZ ELIT ALAKULAT

1945 júliusában a fáradt Richard Winters őrnagy teste alámerül az Alpok gyönyörű hegyei között fekvő kristálytiszta Zeller See vízébe, behunyja szemét és emlékezik... Hihetetlen úton jutott idáig, a béke idilli szigetéig bajtársaival. Ütötten-kopottan érkeztek, mindenkin mély sebeket ejtett a hosszúra nyúlt háború. Néhány rövid képsor erejéig 55 évvel később, a 2000. évben láthatjuk a veterán amerikai katonákat, akikről ez a monumentális tévésorozat szólni fog. Ezek a férfiak az Egyesült Államok hadtörténetének legendás alakjai, az elit alakulat tagjai. Az Easy Company, ahogy becézték maguk között. Hivatalos és teljes nevén a 101-es Légi Deszant Divízió 506-os Ejtőernyős Gyalogsági Ezrede.

SZTÁLINGRÁD

1942. A hitleri Wermacht mélyen előrenyomul a Szovjetúnióban. Ez év őszén és telén a németek legnagyobb veszteségét követelő, de egyben legfontosabb támadási pontja Sztálingrád, a Volga melletti ipari központ és közlekedési csomópont. Fritz és Rollo, a háborús tapasztalatokkal rendelkező tisztek, Hans, a fiatal hadnagy, és a társaság újonca Gege csodálkozással és egyre nagyobb elkeseredéssel hallgatják a rádióban, amint Hitler Münchenben diadalmasan szónokol Sztálingrád bevételéről. Az első vonalban harcoló többi német honfitársukhoz hasonlóan ők már tudják, Sztálingrádnál minden idők legborzalmasabb csatáját fogják vívni...

APOKALIPSZIS MOST

Willard kapitány veszélyes, titkos megbízást kap a vietnami háborúban: meg kell ölnie a dzsungelben önkényesen harcoló Kurtz ezredest és csapatát. Az ezredes ugyanis a kambodzsai dzsungelben alakította ki a saját birodalmát, amelyben magát istenként imádtatja, és kíméletlen magánháborút folytat. Willard útja felfelé a folyón, a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít, miközben egy járőrhajó fedélzetén jut el a megbízása színhelyére, szembe kell néznie a háború borzalmaival és értelmetlenségével.

VALKÜR HADMŰVELET


1944. július 20-án bomba robbant Adolf Hitler főhadiszállásán, alig két méterre a Führertől és a Wehrmacht legfontosabb vezetőitől. Ezzel életbe lépett a Valkür Hadművelet, amellyel vezérkari tisztek egy csoportja átvette volna a hatalmat. Az összeesküvés élén Claus von Stauffenberg ezredes állt, aki személyesen helyezte el a bombát a főhadiszálláson. Az általa vezetett ellenállási mozgalom megbukott, és az ezt követő megtorló akciókban több mint 5.000 embert tartóztattak le és 200-at ki is végeztek.

9. SZÁZAD

A film fiatal orosz srácokról szól, akiket egy dolog köt össze, a háború. A kiképzés után úticéljuk Afganisztán. Az az ország, akit még soha, senki nem győzött le. A 9. század feladata az, hogy megvédjen egy magaslatot, bármi áron.

NAVARONE ÁGYÚI

Keith Mallory kapitány, Miller, a robbantásszakértő és egy jó helyismerettel rendelkező görög hazafi, Stavrov titkos szabotázsakciójának sikerétől függ kétezer bajba jutott brit katona élete. Az időpont, a második világháború dereka, a helyszín egy sziget az Égei-tengeren. A németek ezen a szigeten állították fel új fegyverüket, két nagyhatósugarú ágyút, amellyel sakkban tartják a szövetségeseket. Az ágyúk megsemmisítése szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, de még kilátástalanabbá válik a helyzet, amikor kiderül, hogy a szigorúan titkos akció végrehajtói között áruló van.

KELLY HŐSEI

A normandiai partraszállás után Kelly közlegény foglyul ejt egy német őrnagyot, akitől Big Joe fontos katonai titkokat szeretne megtudni. Például, hogy a németektől éppen felszabadított francia kisvárosban hol tölthetik el legjobban három nap kimenőjüket. Ám kiderül, a fogoly valódi titok tudója: kifecsegi egy titkos aranyszállítmány hollétét. Kellynek több se kell, megszervezi saját kis "aranycsapatát", és a kommandó elindul a mesés kincs megkeresésére...

A SZAKASZ

A tizennyolc éves Chris egyenesen az iskolapadból kerül a távol-keleti mészárszékre. Szakaszában két tapasztalt katona körül csoportosulnak az emberek: a morálisan lezüllött Barnes őrmester és az emberi tartását megőrző Elias őrmester körül. Mindannyiuk közös célja, hogy túléljék a borzalmakat és hazatérhessenek.

PISZKOS TIZENKETTŐ

Szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől tizenkét halálra ítélt katona. Ha önként részt vesznek az első hallásra öngyilkos akcióban, és túlélik a bevetést, akkor kegyelmet kapnak. Reisman őrnagynak minden tudását be kell vetnie, hogy rábeszéléssel, csalafintasággal, pszichológiával, vagy ha kell, nyers erővel újra katonát faragjon a "piszkos tizenkettőből", és sikerre vigye a küldetést a nácik által elfoglalt Franciaország területén.

300

Krisztus előtt 480-ban Xerxes a perzsa király erős hadsereget küld Görögország meghódítására. A spártai szövetség 300 harcost választ ki, hogy Thermopylae-nál találkozzon a perzsákkal. Céljuk, hogy egy szűk kanyonba csalják őket, ahol majd nem tudnak élni létszámbeli fölényükkel. Ez a csata öngyilkos vállalkozás, amellyel időt szeretnének nyerni a görögök csapataik felkészítésére. A spártaiak is tudják ezt, ennek ellenére szívüket és lelküket adják a harcba, hogy minél több perzsát vihessenek magukkal a túlvilágra.

JÖJJ ÉS LÁSD!

Egy 12 éves belorusz fiú, Fljora története a német megszállás idején. A sztálingrádi vereség után visszavonuló német Waffen-SS egységek vandál módon pusztítanak el minden útjukba eső falut. Fljora a partizánokhoz menekül. Szörnyű élményeken megy keresztül, s a végén túléli a németek vérengzését. Mindezek ellenére megőrzi emberségét.

KATONÁK VOLTUNK

"Benyomulunk a Halál Völgyébe, ahol a melletted levő hátát figyeled majd feszülten, s ő meg a te hátadat figyeli, s fikarcnyit sem törődsz a bőre színével, sem azzal, hogy hogyan szólítja Istent, amikor fohászkodik. Kemény és elszánt ellenséggel szállunk harcba. Nem ígérhetem meg, hogy mindannyiatokat élve hazahozlak. De egy dologra esküszöm: amikor csatába indulunk, én leszek az első, aki a harcmezőre lép, és én leszek az utolsó, aki elhagyja azt. És senkit - se holtat, se élőt - nem hagyok ott. Mi együtt fogunk hazajönni mindannyian." Ezek voltak Hal Moore alezredes szavai, amelyeket katonáihoz intézett egy nappal azelőtt, hogy emberei élén a háborúba indult. A katonák között fiatal férfiak is voltak, akiknek ártatlan szeme még nem látott háborút, és idősebbek is, csatában szerzett sebhelyekkel és kitüntetésekkel. Ott volt Moore felesége is, aki sokszor látta férjét, amint késő éjszaka a történelemkönyveket bújja, hogy olyan stratégiát eszeljen ki, amely embereit jobb esélyekkel kecsegteti. 1965. november 14-én, vasárnap reggel 10 óra 48 perckor Hal Moore alezredes és katonái földet értek az X-Ray Leszálló Zónában, abban az Ia Drang-völgyben, amelyet Vietnamban a "Halál Völgye"-ként emlegetnek. Moore alezredes elsőnek lépett a harcmezőre, és négyszáz emberével együtt mintegy kétezer észak-vietnami katona ellenséges gyűrűjében találta magát. A harc, ami ezután következett, az Egyesült Államok történetének egyik legádázabb csatája volt, egyben az észak-vietnami és az amerikai katonák közötti első nagy összecsapás.

ELLENSÉG A KAPUKNÁL

Mialatt a német és az orosz hadsereg tízezrével küldi katonáit egymás ellen és a világ rettegve várja a sztálingrádi csata kimenetelét, az ünnepelt orosz mesterlövész, Vaszilij Zajcsev csendben és egyenként cserkészi be ellenségeit. A szerény és zárkózott Vaszilij csak egy átlagember, aki különleges ügyességgel végzi feladatát. Danyilov, a szovjet politikai tiszt felismeri a mesterlövészben rejlő propagandaértéket, és az egyszerű uráli katonából nemzeti hőst csinál. Jó néhány, a németektől elszenvedett vereség után a Szovjetunió az összeomlás szélén áll, és Sztálingrád eleste biztosítaná a megszálló németek végső győzelmét Európában. Sztálin magát Hruscsovot küldi, hogy felügyelje a város védelmét. Vaszilij példája feltüzeli a védők akaraterejét, és tovább harcolnak a túlerővel szemben. Danyilov viszont hamarosan féltékeny lesz arra az emberre, akit ő kreált, amikor a háború közepén mindketten beleszeretnek Tányába, a katonákkal együtt harcoló bátor nők egyikébe. A németek legjobb mesterlövészüket, König őrnagyot küldik, hogy felkutassa és megölje a német és orosz katonák közt egyaránt híressé vált Vaszilijt. Mindkét férfi elszánt türelemmel és tökéletes szakértelemmel vadászik a másikra, és vívja magányos háborúját, miközben rengetegen halnak meg körülöttük Sztálingrád romjai között.

JÓ REGGELT VIETNÁM!

Saigon, 1965. Adriant, a lemezlovast bevonultatják a Vietnamban bevetett amerikaiak rádióadójához. Szemtelen szövegeivel, friss zenéivel egykettőre megkedvelteti magát a katonákkal és megutáltatja magát feletteseivel. Önfeledt bohóckodásának egy vietnami lánnyal való megismerkedése vet véget: ráébred, hogy embertelen erőszakgépezet fogaskereke.

A HALÁL 50 ÓRÁJA

1944 karácsonya előtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik, sőt még az is szárnyra kel, hogy a közeli karácsonyra valamennyien hazatérhetnek. Kiley ezredes az egyetlen, aki kételkedik ebben. Német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak. Aztán maguk is meglepődnek, amikor Kiley feltevése beigazolódik...

A HÍD TÚL MESSZE VAN

A második világháború a végéhez közeledik. A németek elvesztették Franciaország nagy részét, és a szövetséges csapatok úgy döntenek, ideje végső csapást mérni rájuk. A tervek szerint több ezer amerikai, lengyel és angol ejtőernyőst dobnak le Hollandiába, hogy kiépítsenek néhány bázist, amíg az erősítés megérkezik. Három hidat kell elfoglalniuk a Rajnán. A legnagyobb stratégiai fontosságú hely az Arnhem-híd, amit elfoglalva leblokkolhatják Nyugat-Németországot.

BECSTELEN BRIGANTYK

A második világháborúban járunk. Franciaország német megszállás alatt nyög. Egy kislétszámú amerikai csapatot ide vezényeltek, feladatuk nem más, mint minél több nácival végezni. Aldo Raine hadnagy emberei ezt a küldetést szokatlan kegyetlenséggel teljesítik, olyannyira hogy hírhedtek lesznek a németek közt, a nácik rettegik nevüket, s még magának Hitlernek is okoznak álmatlan éjszakákat. Amikor egy német hősről szóló film premierjét tartják egy kis francia moziban, hirtelen lehetőség nyílik arra, hogy a Brigantyk néven elhíresült banda véget vethessen a világháborúnak...

A TENGERALATTJÁRÓ

A II. világháborúban, az Atlanti-óceánon végzett több hetes hadműveletek után a U96 nevű tengeralattjáró hajónak át kell szelnie a Gibraltári-szorost, hogy részt vehessen a földközi-tengeri harcokban. A kísérlet kudarcot vall, a súlyosan sérült U96 visszatér a látszólag biztonságos csatornapark kikötőbe. Itt azonban egy mélyrepüléses támadásnál a hajó teljesen elpusztul, és a legénység nagy része is életét veszti.

ACÉLLÖVEDÉK

Hőseink egy kőkemény kiképzőtábor kellős közepén találják magukat, ahol egy állati kegyetlenségű őrmester veszi őket kezelésbe, aki pitbullagyával pusztán háborús nyersanyagot lát a kiképzendő újoncokban.


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése