name='description'/> Legjobb filmek, filmajánlók: Legjobb amerikai focis filmek Legjobb filmek bemutatása, filmajánlók

2014. március 9., vasárnap

Legjobb amerikai focis filmek

AMERIKAI FOCIS FILMEK TOP 10

Péntek esti fények

A film egy bátor baráti társaság a Permiai Párducok 1988-as szezonjáról szól. Ők Texas történetének legsikeresebb középiskolai futballcsapata. A csapat fiatal játékosai számára minden meccs lehetőség arra, hogy felülemelkedjenek kisvárosuk korlátain és megvalósítsák tünékeny álmukat - hogy 18 éves korukra futballsztárokká váljanak. A film élénk képet fest Odessáról és más hozzá hasonló amerikai kisvárosokról, ahol az őszi szezon alatt hetente egyszer feltámadnak a város reményei, amikor kigyúlnak a stadionban a vakító Péntek esti fények.

Erőpróba

Sean Porter egy Los Angeles-i javítóintézet fegyőre. Elkeseredéssel tölti el, hogy a fiatalok többsége, amint szabadlábra kerül, vagy újra a börtönben köt ki, vagy erőszakos halált hal az utcán. Munkatársával, Malcolm Moore-ral kétségbeesetten keresik a megoldást, míg végül az amerikai futball segítségével próbálnak önuralmat és felelősségtudatot nevelni a srácokba. Szeretnének felállítani egy versenyképes csapatot, ám a futball-szezonig mindössze négy hetük van. A lehetetlennel határos vállalkozás hatalmas kihívás elé állítja a fiatalokat, és Porter vezérletével megtanulják az akaraterő, a kitartás és a kölcsönös tisztelet fontosságát.

Minden héten háború

Mindegy, hogy ki az ember, mindegy, hogy miből él, de mindig is lesz valaki, aki fiatalabb, gyorsabb és erősebb. Erre döbben rá az idősödő Tony D'Amato, a négy éven át bajnok Miami Sharks focicsapat vezetőedzője - négy év nem sok, ám a profi sportban egy élettel felér. A legújabb bajnokságban a csapat háromszor egymás után veszt, a rajongók elpártolnak, a jól bevált, idősebb csapattagok pedig a cserepadra kerülnek: a 39 éves hátvéd Jack "Cap" Rooney, a csapat kapitánya és sztárja súlyosan megsérül, ámennek ellenére ragaszkodik a sportban szerzett hírnevéhez. D'Amatónak eközben elromlott házasságával, tőle elpártoló gyerekeivel és a csapat fiatal társtulajdonosával, Christina Pagniaccival is meg kell küzdenie. Pagniacci az apjától örökölte a csapatot, ám már nem a régi, a sportot mindenek felett szerető szellemben akarja a Sharks-t menedzselni, hanem a realitás talaján, a médiák és a marketing diktálta feltételeket szem előtt tartva. Márpedig egy vesztes csapat rossz befektetés. Cap Rooney a Sharks dicső múltjának szimbóluma, ám öregszik, és csak a saját legendája megtartásáért küzd. Amikor megsérül, a fiatal hátvéd, Willie Beamen lép helyette a pályára, aki nehézkes kezdés után mind a nézőket, mind a csapat vezetőségét ámulatba ejti. Egyidejűleg azonban kérdésessé teszi a nagy Cap Rooney jövőjét is, és az edzőt is arra kényszeríti, hogy átértékelje eddig kiváló személyes és szakmai kapcsolatukat. Noha D'Amato meggyőződése, hogy a játéknak "többnek kell lennie, mint pusztán győzelemnek", a gyakorlatias "Steamin' Beamen" csak egy dolgot tart szem előtt: a győzelmet, illetve az óriási bevételt, melyet egy profi játékos rövid pályafutása során szerezhet. D'Amatót így több oldalról is szorítják: Beamen pragmatizmusával, Christina Pagniacci pénzügyi józanságával, és Cap kétségbeesett próbálkozásával, hogy még visszakerüljön a pályára. D'Amato szeme előtt esik szét a csapat, és felvetődik benne a kérdés, vajon elhagyja-e az ereje, elveszíti-e a csapatát, és hogy van-e egyáltalán értelme a mindennapos háborúkat megvívni.

Végtelen hit

A főszereplő egy középiskola edzője, akinek valahogy mindig épphogy nem sikerül továbbjuttatnia a csapatát. A szülők érthető módon kezdenek türelmetlenek lenni, a gyerekek pedig lassan elvesztik minden motivációjukat. Ráadásképp a legjobb játékosok végzős korukban - tekintve hogy utolsó lehetőségük a negyedik évben valamit felmutatni - rendre elhagyják a csapatot valamelyik rivális iskoláért. Edző bá magánélete sincs éppen rendben. A ház épphogy nem dől a fejére, a családi autó változatos időpontokban - de mindig a legrosszabbkor - hagyja cserben. Az utolsó csepp a pohárban a diagnózis, mely szerint fiatal feleségével nem lehet gyerekük, mégpedig éppen őmiatta...

Több mint sport

Miután egy repülőszerencsétlenség során a Marshall egyetem focicsapatának több tagja is meghal, a túlélő játékosoknak az új edzővel, Jack Lengyellel és a rajongókkal össze kell fognia, hogy a labdajátékot továbbra is életben tarthassák az egyetemen.

A szív bajnokai

Michael Oher élete nem könnyű. Nem elég, hogy fekete bőrű, ráadásul aluliskolázott, nagydarab srác, szegény és hajléktalan, az anyja drogfüggő, az apját meggyilkolták. Felfigyel rá egy fehér, jómódú házaspár, akik úgy vélik, jó amerikaifoci-játékos lehet belőle, így kikerül a gettóból. Michael nevelőszülei saját fiukként nevelik őt, s mivel tényleg tehetséges, gondosan egyengetik sportkarrierjét. Michael, termete ellenére, gyors és szívós, ezért hamar a főiskolai bajnokság igen kiváló védőjátékosává válik.

Emlékezz a titánokra

Amikor Boone-t, a fekete edzőt nevezik ki a csapat élére, Alexandriában elszabadul a pokol. Mivel a győzelem mindennél fontosabb, Boone-nak és fehér edzőtársának Yoastnak, meg kell értetnie a diákokkal, hogy az előítéletekből még soha nem született győzelem. Közben a település többi lakosának gondolkozása is változik.

A cserecsapat

Az 1987-es szezonban a játékosok sztrájkja bénította meg az amerikai futball-életet. A Washington Sentinels csapata az óriási pénzveszteséget cserecsapat felállításával próbálja áthidalni. Megbízzák az öntörvényű Jimmy McGinty edzőt a lehető legjobb csapat összeállítására. Csak egy hét ideje marad rá. Kit lehet az évvégi hajrá közben hadra bírni? Egy walesi lecsúszott focistát, egy szumó-birkózót, két kidobóembert? Ha nem jön össze az eredmény, legalább cirkusznak jó lesz a szedett-vedett legénység! Shane Falco-t, az egykori ígéretes tehetséget nevezi ki az edző kapitánynak. A kezelhetetlen csapat nem a pályán bizonyítja ütőképességét. Egy kiadós kocsmai verekedés után az őrszobán találják magukat.

A legyőzhetetlen

A történet hőse Vince Papale, aki gyerekkora óta rajong az amerikai fociért: minden álma az volt, hogy egyszer a legjobbakkal vállvetve fusson a pályán miközben lelkes szurkolók hada skandálja a nevét. Vince azonban nem lett profi sportoló, mi több, még csak nem is játszott soha focicsapatban. Helyettesítő tanárként, valamint részidős pultosként keresi a kenyerét és egyáltalán nem boldog. A sors azonban váratlan meglepetést tartogat számára: a Philadelphia Eagles edzője ugyanis nyílt válogatást tart, ahol kivételesen bárki megmutathatja, mire képes a pályán. Vince vesz egy nagy levegőt, jelentkezik a válogatásra és ő döbben meg a legjobban, amikor kiderül, hogy igazi foci-őstehetség! Harminc évesen, amikor mások már a visszavonulást fontolgatják, ő végre lehetőséget kap arra, hogy ébren átélje évtizedekig dédelgetett álmát, és végre az ő nevét skandálja a tömeg, miközben a gólvonal felé rohan a labdával.

Csontdaráló

Paul Crewe, az első ligás profi amerikai futballista, remek hátvéd-irányító sittre kerül, persze abba a börtönbe, ahol az őrökből kiváló - és hegyomlásszerű - focicsapat verbuválódott össze. A szikár és kellően aljas börtönigazgató ráveszi Crewe-t, hogy az elítéltekből toborozzon teamet, gyakorló bokszzsák jelleggel. A rabok kezdetben nehezen állnak kötélnek, Crewe és segítői azzal motiválják őket, hogy a pályán legálisan elégtételt vehetnek az őrökön.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése