name='description'/> Legjobb filmek, filmajánlók: A legjobb sport filmek Legjobb filmek bemutatása, filmajánlók

2014. március 3., hétfő

A legjobb sport filmek

A 20 LEGJOBB SPORTFILM

20.

Az elátkozott Leeds United

(The Damned United, 2009)


A hetvenes évek elején a Leeds United kimagaslott az angol labdarúgó-bajnokság mezőnyéből. Ám a sikerkovács, a látnoki képességekkel megáldott menedzser, Don Revie elhagyja a csapatot. Utóda a magabiztos, minden hájjal megkent Brian Clough, aki korábban mint a csapat egyik legfőbb bírálója hívta fel magára a figyelmet. Azt sem rejtette véka alá, hogy utálja Revie-t. Clough korábban a Derby Countynál, majd a Brightonnál dolgozott. Eddigi segítője, Peter Taylor azonban maradt itt, és nem követte a Leedshez. Az edző új taktikája a játékosok ellenállásába ütközik.

19.

Vágta

(Seabiscuit, 2003)


Az élet lóverseny. E film három főszereplőjének biztosan az: számukra a lovi kárpótlás mindenért, amit elvesztettek, és jutalom mindazért, amit sosem nyertek meg. Egy karrierje mélypontjára kerülő zsokét, egy szörnyű tragédiákból kilábaló milliomost és egy öregedő cowboyt egymás mellé sodor a véletlen: egy a versenyzéshez túl alacsony ló körül találkoznak, és egy elvarázsolt pillanat megérteti velük, hogy ez a ló megváltoztathatja az életüket. Mert különleges. A különleges ló és a különleges emberek találkozásából aztán olyan fantasztikus események következnek, amelyek nem csak a lóversenyre járók számára válnak emlékezetessé.

18.

Erőpróba

(Gridiron Gang, 2006)


Sean Porter egy Los Angeles-i javítóintézet fegyőre. Elkeseredéssel tölti el, hogy a fiatalok többsége, amint szabadlábra kerül, vagy újra a börtönben köt ki, vagy erőszakos halált hal az utcán. Munkatársával, Malcolm Moore-ral kétségbeesetten keresik a megoldást, míg végül az amerikai futball segítségével próbálnak önuralmat és felelősségtudatot nevelni a srácokba. Szeretnének felállítani egy versenyképes csapatot, ám a futball-szezonig mindössze négy hetük van. A lehetetlennel határos vállalkozás hatalmas kihívás elé állítja a fiatalokat, és Porter vezérletével megtanulják az akaraterő, a kitartás és a kölcsönös tisztelet fontosságát.

17.

A skót kerékpáros

(The Flying Scotsman, 2006)

A kerékpáros Chris Boardman olimpiai bajnokságot nyert 1992-ben, Bracelonában. Sikere senkit sem sokkolt jobban, mint egykori versenytársát, Graeme Obree-t. A munkanélküli segélyből tengődő Obree régebben többször is legyőzte, ám ellentétben Boardmannel, a sikereit sohasem tudta kiaknázni. A huszonhét éves férfi elhatározza, hogy tesz még egy próbát. Szponzor és pénzügyi háttér nélkül csak a régi barátjára, Malky McGovernre, illetve a feleségére, Anne-re számíthat. Obree saját maga tervezte és építette meg a kerékpárját, amellyel 1993-ban az egyórás kerékpározás bajnoka lett.

16.

A remény bajnoka

(Cinderella Man, 2005)


A nagy gazdasági világválság idején egy hétköznapi hős, James J. Braddock véghezvitt valamit, amivel sportlegendává vált. A harmincas évek elején járunk. Sorozatos vereségei miatt Braddock profi boxoló karrierje már lezárult, de családja eltartása érdekében kénytelen elvállalni egy olyan mérkőzést, ahol nem nyerhet. És megtörténik a csoda: reményektől, álmoktól, az önbecsülés és a szeret erejétől hajtva Braddock kiüti esélyes ellenfelét, s ezzel százezrek számára válik hőssé, példaképpé. Karrierje új landületet vesz, ám egy nap szembekerül Max Baerrel, a nehézsúlyú bokszvilágbajnokkal, aki már két ember halálát okozta a ringben.

15.

Csontdaráló

(The Longest Yard, 2005)

Paul Crewe, az első ligás profi amerikai futballista, remek hátvéd-irányító sittre kerül, persze abba a börtönbe, ahol az őrökből kiváló - és hegyomlásszerű - focicsapat verbuválódott össze. A szikár és kellően aljas börtönigazgató ráveszi Crewe-t, hogy az elítéltekből toborozzon teamet, gyakorló bokszzsák jelleggel. A rabok kezdetben nehezen állnak kötélnek, Crewe és segítői azzal motiválják őket, hogy a pályán legálisan elégtételt vehetnek az őrökön...

14.

A golfbajnok

(The Greatest Game Ever Played, 2004)



Francis Ouimet kétkezi munkáscsalád sarjaként olyan korba született, amikor a golf még csak a gazdagok kiváltsága volt. A fiú ezzel az íratlan szabállyal nem törődve addig küzdött, amíg golfsegédből a U.S. Open bajnoka nem lett - mindössze 20 évesen! A bajnoki címig viszont hosszú út vezet, ráadásul Francisnek össze kell mérnie tudását a kor egyik legnagyobb golfjátékosával, a brit Harry Vardonnal is.


13.

Pókerarcok

(Rounders, 1998)

A világ megszűnik létezni sokak számára, akik leülnek pókerezni... Mike is így van vele, ráadásul még a jövőjét is elveszti egy kemény játszmában. Jogi tanulmányaira szánt pénze és minden megtakarítása úszik el Teddy KGB, egy orosz maffiózó zöld asztalánál. Megértette a leckét - legalábbis elhiteti magával és barátnőjével is. Fogadalma nem sokáig tart. Legjobb barátja a hamiskártyások királya, éppen börtönből szabadult. Újra belerángatja Mike-ot a füstös szobák világába, hogy visszanyerje adósságait. Kiderül, ugyanannak az embernek tartoznak mindketten. Mike nem hagyja ki az esélyt, nincs mit veszítenie... Az izgalmasan fényképezett film végére némi jártasságot szerezhetünk a beavatott pókerjátékosok titkos szótárában.

12.

Hegyek pokla

(American Flyers, 1985)


Davidet és szüleit hosszú évek után meglátogatja Marcus, az idősebbik fiú, aki időközben orvos lett, és rábeszéli öccsét, hogy induljanak el a Hegyek pokla elnevezésű kerékpárversenyen.

11.

Végtelen hit

(Facing the Giants, 2006)


A főszereplő egy középiskola edzője, akinek valahogy mindig épphogy nem sikerül továbbjuttatnia a csapatát. A szülők érthető módon kezdenek türelmetlenek lenni, a gyerekek pedig lassan elvesztik minden motivációjukat. Ráadásképp a legjobb játékosok végzős korukban - tekintve hogy utolsó lehetőségük a negyedik évben valamit felmutatni - rendre elhagyják a csapatot valamelyik rivális iskoláért. Edző bá magánélete sincs éppen rendben. A ház épphogy nem dől a fejére, a családi autó változatos időpontokban - de mindig a legrosszabbkor - hagyja cserben. Az utolsó csepp a pohárban a diagnózis, mely szerint fiatal feleségével nem lehet gyerekük, mégpedig éppen őmiatta.

10.

Jég veled!

(Cool Runnings, 1993)


A fergeteges komédia a jamaikai bobcsapat megalakulásának történetét eleveníti fel: egy tehetséges, de sérült futó és egy lelkes, álmodozó válogatott csapatot szervez egy országban, ahol soha sincs tél. A főhőst, bár rövidtávfutó, de sérülése miatt nem válogatják be az olimpiai csapatba. Nyomban összetrombitálja barátait, s rábeszéli őket, hogy alakítsanak bobcsapatot, és induljanak el a calgary téli olimpián. Sikerül a világbajnok Blitzet megnyerni edzőnek.

9.

Dühöngő bika

(Raging Bull, 1980)


La Motta, aki a "Dühöngő Bika" ragadványnevet viseli, mert a veszteségekkel mit sem törődve harcol, magánletében nem könnyű ember. Miután első házassága tönkremegy, elveszi a csinos Vickyt, de a féltékenység lesz legkegyetlenebb ellensége. A boksz-maffiából való kiválásra és a menedzserétől való elszakadásra tett kísérletei is sorra csődöt mondanak: ahhoz, hogy benevezhessen a bajnoki mérkőzésekre, kénytelen különféle mesterkedésekbe fogni. A világbajnoki cím elnyerése után kezdődik hanyatlása: nem edz többé, egyre jobban elhízik, és elveszti a címet. Éjszakai lokált nyit, a felesége végleg elhagyja, és kiskorúak elcsábítása miatt börtönbe kerül. Teljesen elszegényedve, felpuffadt szórakoztatóként végzi rossz hírű klubokban.


8.

Bagger Vance legendája

(The Legend of Bagger Vance, 2000)


Junuh visszatér a háborúból, és rá sem lehet ismerni. Az átélt borzalmak emberkerülő alkoholistát csináltak az egykor életvidám férfiból. Csak két dolog mentheti meg: egy nő és egy játék. Junuh egykor kiválóan golfozott, de mára nem érdekli a sport: hiányzik belőle a győzelemhez nélkülözhetetlen szenvedély. De megjelenik a városban egy különös, sosem látott idegen, aki olyan, mint egy varázsló. Talán az is. Ismeri az élet titkait, és kiválóan golfozik. Az ő kedvéért Junuh visszatér a pályára, és indul az állam legnagyobb bajnokságán. Nem mintha megint érdekelné a golf: de megérti, hogy amíg komolyan veszi a játékot, az életet is képes lesz játékosan, szívből szeretni.

7.

Rocky

(1976)


Rocky Balboa harmadrendű ökölvívó Philadelphiában kis pénzű bokszolóként tengeti életét. Amikor a nehézsúlyú világbajnok, Apollo Creed az USA alapításának 200. évfordulóján népszerűségi okokból egy ismeretlen bokszoló ellen akar kiállni, a választás véletlenül Rockyra esik. Ő - felismerve esélyét - megszállottként edz, és végül a bajnok ellen 15 menetben képes a ringben maradni. Pontozásos vereséget szenved, mégis ő a nap hőse.

6.

Csoda a jégen

(Miracle, 2004)


Kisebbfajta csodát hajtott végre az amerikai jéghokicsapat az 1980-as téli olimpián. A főiskolásokból és egyetemistákból álló amerikai együttes rácáfolva minden előzetes számításra, legyőzte a verhetetlennek tartott szovjet csapatot, és megszerezte az olimpiai aranyérmet. Herb Brooks edző egy amatőr játékosokból álló, tapasztalatlan társaságból néhány hónap alatt ütőképes hokicsapatot csinált, amely méltó ellenfele lett a sportágat uraló szovjeteknek. A fiúkat utána valóságos nemzeti hősöknek kiáltották ki.

5.

A békés harcos útja

(Peaceful Warrior, 2006)


Dan, a rendkívül tehetséges fiatal tornász igazi hedonista módjára hajszolja az élvezeteket: élete csak versenyekből és bulikból áll, ám egy súlyos sérülés - amely egész karrierjét veszélybe sodorja - és egy véletlen találkozás Szokratésszel, a titokzatos idegennel ráébreszti, milyen keveset is tud az életről. A tragikus balesetet követő hónapokban Szokratész és egy gyönyörű lány, Joy segítségével Dan teljesen újjászületik, maga mögött hagyja zűrös múltját, és új emberré: békés harcossá válik.

4.

Emlékezz a Titánokra!

(Remember the Titans, 2000)


Amikor Boone-t, a fekete edzőt nevezik ki a csapat élére, Alexandriában elszabadul a pokol. Mivel a győzelem mindennél fontosabb, Boone-nak és fehér edzőtársának Yoastnak, meg kell értetnie a diákokkal, hogy az előítéletekből még soha nem született győzelem. Közben a település többi lakosának gondolkozása is változik.

3.

Carter edző

(Coach Carter, 2005)


A feszültség egyre nőtt, ahogy a richmondi High Oilers a következő kosárlabda bajnokságra készülődött. A város csupa izgalom volt a veretlen csapatnak köszönhetően, és a lelátók minden meccsen megteltek ujjongó szurkolókkal. Senki sem gondolta volna, hogy 1999. január 4-dikén a közösségben kitör a viszály, és oly sok élet megváltozik, amikor Ken Carter edző lelakatolta a tornatermet, és nem engedte be játékosait, mert azok lerontották a jegyeiket. Az igaz történet alapján készült film az ellentmondásos gimnáziumi kosárlabda-tréner, Ken Carter története, az emberi bátorság és meggyőződés felemelő, őszinte portréja arról, hogyan lehet legyőzni a környezet által állított akadályokat, hogyan lehet fiatal embereknek egy olyan jövőt felvázolni, amely túlmutat a bandákon, a drogokon, a börtönön.

2.

Minden héten háború

(Any Given Sunday, 1999)


Mindegy, hogy ki az ember, mindegy, hogy miből él, de mindig is lesz valaki, aki fiatalabb, gyorsabb és erősebb. Erre döbben rá az idősödő Tony D'Amato, a négy éven át bajnok Miami Sharks focicsapat vezetőedzője - négy év nem sok, ám a profi sportban egy élettel felér. A legújabb bajnokságban a csapat háromszor egymás után veszt, a rajongók elpártolnak, a jól bevált, idősebb csapattagok pedig a cserepadra kerülnek: a 39 éves hátvéd Jack "Cap" Rooney, a csapat kapitánya és sztárja súlyosan megsérül, ámennek ellenére ragaszkodik a sportban szerzett hírnevéhez. D'Amatónak eközben elromlott házasságával, tőle elpártoló gyerekeivel és a csapat fiatal társtulajdonosával, Christina Pagniaccival is meg kell küzdenie. Pagniacci az apjától örökölte a csapatot, ám már nem a régi, a sportot mindenek felett szerető szellemben akarja a Sharks-t menedzselni, hanem a realitás talaján, a médiák és a marketing diktálta feltételeket szem előtt tartva. Márpedig egy vesztes csapat rossz befektetés. Cap Rooney a Sharks dicső múltjának szimbóluma, ám öregszik, és csak a saját legendája megtartásáért küzd. Amikor megsérül, a fiatal hátvéd, Willie Beamen lép helyette a pályára, aki nehézkes kezdés után mind a nézőket, mind a csapat vezetőségét ámulatba ejti. Egyidejűleg azonban kérdésessé teszi a nagy Cap Rooney jövőjét is, és az edzőt is arra kényszeríti, hogy átértékelje eddig kiváló személyes és szakmai kapcsolatukat. Noha D'Amato meggyőződése, hogy a játéknak "többnek kell lennie, mint pusztán győzelemnek", a gyakorlatias "Steamin' Beamen" csak egy dolgot tart szem előtt: a győzelmet, illetve az óriási bevételt, melyet egy profi játékos rövid pályafutása során szerezhet. D'Amatót így több oldalról is szorítják: Beamen pragmatizmusával, Christina Pagniacci pénzügyi józanságával, és Cap kétségbeesett próbálkozásával, hogy még visszakerüljön a pályára. D'Amato szeme előtt esik szét a csapat, és felvetődik benne a kérdés, vajon elhagyja-e az ereje, elveszíti-e a csapatát, és hogy van-e egyáltalán értelme a mindennapos háborúkat megvívni.


1.

A szív bajnokai

(The Blind Side, 2009)


Michael Oher élete nem könnyű. Nem elég, hogy fekete bőrű, ráadásul aluliskolázott, nagydarab srác, szegény és hajléktalan, az anyja drogfüggő, az apját meggyilkolták. Felfigyel rá egy fehér, jómódú házaspár, akik úgy vélik, jó amerikaifoci-játékos lehet belőle, így kikerül a gettóból. Michael nevelőszülei saját fiukként nevelik őt, s mivel tényleg tehetséges, gondosan egyengetik sportkarrierjét. Michael, termete ellenére, gyors és szívós, ezért hamar a főiskolai bajnokság igen kiváló védőjátékosává válik.


A SORREND :


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése